Hoogwaardige brandstof uit reststoffen

Bij industriële processen worden reststoffen gecreëerd, en een groot gedeelte daarvan kan gerecycled worden tot producten te maken met een hoge calorische waarde. N+P International B.V. is gespecialiseerd in het recyclen van industriële reststoffen tot brandstoffen van een hoge kwaliteit en grondstoffen voor de keramische industrie, de cementindustrie en de energiesector. Het is een zeer gespecialiseerde en winstgevende nichemarkt. In 2016 realiseerde het bedrijf een omzet van 80 miljoen EUR, terwijl voor 2017 een toename van 25% verwacht werd.

“De verkoop van secundaire brandstoffen is een tijd lang lastig geweest,” zegt CEO en oprichter Karel Jennissen, “maar door de toenemende druk om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, besteden bedrijven nu meer aandacht aan alternatieven.”

Volgens de heer Jennissen kunnen bedrijven significant op hun kosten besparen door traditionele brandstoffen zoals bruinkool en steenkool te vervangen door alternatieve brandstoffen als Subcoal® pellets.

“Subcoal® is een gepatenteerde technologie om RDF (refuse-derived fuel) en SRF (solid recovered fuel) op te waarderen naar pellets,” legt de heer Jennissen uit. “De pellets hebben een hoge calorische waarde, maar zijn geen fossiele brandstof. Bovendien komt er bij de verbranding ervan 56% minder CO2 vrij dan bij de verbranding van steenkool. De pellets kunnen vermengd worden met steenkool zonder dat de verbrandingsinstallaties aangepast hoeven worden, en met speciale installaties kunnen hogere vervangingsgraden bereikt worden.

N+P is al zo’n 25 jaar actief in het recyclen van industriële reststoffen en heeft zich in deze sector ontwikkeld tot de specialist bij uitstek. De wereldwijd benaderde logistiek draagt bij aan het succes van het bedrijf.

“Wij hebben langetermijncontracten met toeleveranciers en klanten, zodat we de materialen kunnen  kiezen die we nodig hebben voor het maken van brandstoffen die aan de specificaties van onze klanten voldoen,” licht de heer Jennissen toe. “Het gaat dan meestal om materialen met een calorische waarde van meer dan 20 MJ.” De contracten met klanten lopen meestal vijf of tien jaar en omvatten een hoeveelheid brandstof die kan oplopen tot 100.000 ton. N+P is actief in heel Europa en in toenemende mate in het Midden-Oosten.

“Tot nu to hebben we zo’n 50 projecten ontwikkeld in de cement- en vergassingsindustrie,” zegt de heer Jennissen. “We werken aan een licentie voor een project in Brazilië.” Om in de snel toenemende vraag te kunnen voorzien, zet N+P een nieuwe fabriek op in het noordoosten van het Verenigd Koninkrijk, vanwaar het bedrijf gerecyclede brandstoffen zal exporteren naar Scandinavië, de Baltische landen, Portugal en Cyprus. “Er is een enorm overschot aan reststoffen in het Verenigd Koninkrijk, en we hopen dat we daar ook de interne vraag kunnen stimuleren,” merkt de heer Jennissen op. Het bedrijf heeft plannen om in de komende jaren extra fabrieken te bouwen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De CEO concludeert: “We hebben de laatste jaren een buitengewoon grote groei doorgemaakt en zijn goed op weg om ons doel te bereiken: in de komende drie tot vijf jaar willen we onze omzet verdubbelen.”

N+P International BV
De Flammert 1002 F-J
5854 NA Nieuw-Bergen
Netherlands

Telefoon +31 485 348550
Fax +31 485 342862
www.np-recycling.nl


Lees de Engelse versie