Zelfrespect als eindproduct
Een doelstelling van de cosmetica-industrie is dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen. Nieuwe make-up of een nieuw product voor huid- of haarverzorging kan eraan bijdragen dat mensen zich beter voelen en dat hun eigenwaarde toeneemt. L’Oréal Nederland B.V. is een dochterbedrijf van de wereldwijde L’Oréal Group.
De onderneming vervult de behoeften van haar klanten en eindconsumenten zowel via een zeer breed portfolio aan producten, als via betrokkenheid bij technologische ontwikkelingen en sociale vraagstukken die belangrijk zijn voor consumenten en hun koopgedrag beïnvloeden.

Hoewel de producten natuurlijk centraal staan bij een merk, zijn er ook andere succesfactoren, zoals de mate waarin een bedrijf in staat is om in zijn activiteiten de laatste trends te vertalen, sociale vraagstukken te adresseren en technische vooruitgang te boeken. L’Oréal is trots op zijn innovativiteit. Dat betreft niet alleen de producten zelf, maar ook het antwoord van het bedrijf op digitalisering en duurzaamheid; twee thema’s die consumenten vandaag de dag bezighouden.
L’Oréal Nederland is gevestigd in Hoofddorp en actief in de vier verkoopkanalen die ook wereldwijd voor het bedrijf van belang zijn. Consumentenproducten in het grote middensegment worden door het hele land in supermarkten en drogisterijen verkocht, en zijn verantwoordelijk voor de helft van de omzet. Luxemerken worden verdeeld via individuele parfumeriezaken en –ketens; in dit verkoopkanaal wordt ongeveer 20% van de omzet gerealiseerd. De rest van de omzet is verdeeld over huidcosmetica die via apotheken wordt verkocht, en producten die kappers en schoonheidsspecialisten in hun salons gebruiken en verkopen. De laatstgenoemde productgroep wordt door de divisie voor professionele klanten bediend.
“We hanteren een multichannelbenadering,” legt Country Manager Jean-Charles Bondy uit. “Onze strategie is om alle kanalen te gebruiken en overal aanwezig te zijn waar het publiek make-up, huid- en haarverzorgingsproducten verwacht. We investeren heel erg veel in marketing en werken nauw samen met onze klanten om alle mogelijkheden optimaal te benutten.”
L’Oréal omarmt nieuwe trends: de make-up van het merk Urban Decay is gericht op jonge mensen en hun persoonlijke creatieve expressie L’Oréal neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heel serieus. Elk jaar organiseert het bedrijf een dag waarop medewerkers een bijdrage leveren aan sociale projecten in de buurt
In de laatste jaren is de marketingwereld sterk beïnvloed door digitale ontwikkelingen. Sociale media bieden vele mogelijkheden voor het promoten van producten, zoals demonstratievideo’s om consumenten te laten zien hoe zij met bepaalde make-upproducten en manieren van opbrengen een speciaal effect kunnen bereiken.
Vooral de Make Up Genius app die L’Oréal recent introduceerde is heel inventief. Hiermee kan het bedrijf indirect gepersonaliseerd advies geven, want klanten laden een foto van zichzelf in en kunnen via de app virtueel experimenteren met verschillende producten en technieken.
Goed geïnformeerd winkelpersoneel is erg belangrijk. De digitalisering biedt L’Oréal ook geheel nieuwe trainingsmogelijkheden voor zijn retailpartners en andere klanten, zoals online tutorials en training software. Door het hele bedrijf heen speelt innovatie een grote rol.
“Onze innovativiteit is de reden dat we in onze sector het grootste bedrijf ter wereld zijn,” legt de heer Bondy uit. “Om mensen te overtuigen onze schoonheidsproducten te gebruiken, moeten we tegemoet komen aan hun voorkeuren, verwachtingen en behoeften. Dat vraagt een grote focus op innovatie en onderzoek.”
L’Oréal heeft een duidelijke visie op de wereldwijde markt. “Wat ons onderscheidt is universalisatie,” gaat de heer Bondy verder. “Dat is een geavanceerde vorm van mondialisering, waarin we ons portfolio aanpassen aan lokale behoeften, culturen en verwachtingen, en natuurlijk ook aan de koopkracht ter plekke. Een van onze fortes is dat we de wereld in al haar complexiteit omarmen.”

Het bedrijf maakt ook dankbaar gebruik van nieuwe trends, zoals bijvoorbeeld de huidige markt voor decoratieve cosmetica. Het merk Urban Decay van L’Oréal biedt jonge mensen unieke en progressieve producten voor creatieve expressie.
Consumenten vinden maatschappelijke verantwoordelijkheid in de vorm van aandacht voor duurzaamheid en sociale vraagstukken steeds belangrijker. L’Oréal heeft een krachtige duurzaamheidsagenda met merken als Garnier en Biotherm, waarbij natuurlijke ingrediënten voorop staan die op een duurzame manier worden gewonnen.
De acquisitie van de winkelketen The Body Shop gaf een ook een sterk signaal van het belang dat het bedrijf hecht aan duurzaamheid. In dat kader zijn sociale projecten ook een focus: de Nederlandse medewerkers van L’Oréal hebben elk jaar een vrijwilligersdag om bij te dragen aan lokale projecten.
De heer Bondy is optimistisch over de toekomst. “De tijd waarin we leven versterkt onze sterke drive om de markt verder te ontwikkelen,” zegt hij ter afsluiting. “Onze innovativiteit en de kracht van geweldige nieuwe technologiën stellen ons in staat om producten te ontwerpen die effectiever en duurzamer zijn. Dat helpt ons om ons uiteindelijke doel te bereiken: voor onze consumenten de best mogelijke ervaringen creëren.”

L’Oréal Nederland B.V.
Scorpius 1
2131 AM Hoofddorp
Netherlands
Telefoon +31 23 549 9499
Fax +31 23 549 9555
www.loreal.com