Loyaal aan verantwoord schoeisel

Als geen ander beheerst KEEN de ontwikkeling van schoenen voor een actieve levensstijl. Het bedrijf biedt consumenten producten die de kloof tussen mode en functionaliteit overbruggen, of je ze nu draagt bij de mooiste wandeltochten in de natuur of in het leven van alledag.

Binnen 14 jaar groeide KEEN uit tot het vierde merk voor outdoorschoeisel in de wereld, terwijl het bedrijf ondertussen ook leidend is in maatschappelijk verantwoord ondernemen. KEEN benadert zowel productontwikkeling als wereldwijde duurzame initiatieven op een open en verantwoorde manier, die inmiddels de norm is voor een goede bedrijfsvoering in deze mondiaal georiënteerde  tijd.

John Jansen, Algemeen Directeur van KEEN EMEA en President van de Europe Outdoor Groep
John Jansen, Algemeen Directeur van KEEN EMEA en President van de Europe Outdoor Groep

Het merk KEEN werd geboren als antwoord op een helder gedefinieerde consumentenbehoefte: teenbescherming in hikingsandalen. John Jansen, de Algemeen Directeur van KEEN EMEA, legt het uit: “Iedereen houdt van het luchtige van sandalen, maar als je in de bergen wandelt is het probleem met sandalen dat je je tenen bezeert. Daarom hebben we een sandaal ontwikkeld met teenbescherming. Het is supersimpel: alle voordelen van een sandaal, en dan met teenbescherming.“

KEEN overwon al snel de markt en is intussen een van de marktleiders in outdoorschoeisel. Het brede assortiment aan sandalen en schoenen faciliteert de actieve levensstijl van zijn klanten met een goed voetbed, ademende materialen en ondersteuning bij stijgen en dalen.

In de laatste jaren heeft KEEN internationaal een enorm loyale klantenkring ontwikkeld, door de hoge kwaliteit van zijn schoeisel alsook door zijn sociaal verantwoorde en milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Volgens de heer Jansen “is er iets in ons merk dat mensen waarderen en hen tot loyale klanten maakt. Het zit erin dat we ook teruggeven, dat we duurzaam en verantwoord zijn  – daardoor accepteren mensen ons en gaan ze vervolgens ook mee in onze ontwikkelingen.”

Ontdek nieuwe hoogten met KEEN’s Terradora-collectie voor alle seizoenen
Ontdek nieuwe hoogten met KEEN’s Terradora-collectie voor alle seizoenen

KEENs Europese producten worden geheel in Europa gemaakt, wat nogal uniek is voor een Amerikaans bedrijf. De schoenen worden in Roemenië gemaakt en vanuit het EMEA hoofdkwartier in Rotterdam verhandeld. “We willen zo dicht mogelijk bij de markt produceren en ook werkgelegenheid teruggeven aan de landen waar onze klanten vandaan komen,” licht de heer Jansen toe.

Dit houdt ook in dat KEEN zijn retailklanten ondersteunt door in hun fysieke winkels mogelijkheden te bieden om de schoenen uit te proberen met virtual reality-simulaties en andere interactieve gadgets. Naast sociale initiatieven rond de vestiging in Rotterdam, ondersteunt KEEN wereldwijd allerlei projecten om de natuur te beschermen. “Duurzaamheid is heel belangrijk voor ons; in onze productie, maar ook om als een echt outdoormerk iets terug te kunnen doen voor de natuur,” voegt de heer Jansen toe.

‘The KEEN Effect’ is zo’n programma. Het geeft nonprofitorganisaties de kans op een subsidie van 10.000 USD als investering in natuurbeschermingsprojecten die inspiratie bieden voor verantwoorde outdooractiviteiten. De subsidies worden jaarlijks toegekend en zetten tienduizenden vrijwilligers aan het werk in milievriendelijke projecten over de hele wereld. In de eerste jaren sinds de start in 2013, heeft ‘The KEEN Effect’ al meer dan 320,000 USD aan financiële bijdragen gegeven aan zo’n 60 nonprofitorganisaties in 11 landen.

De KEEN Newport sandaal belichaamt innovatie in teenbescherming en ademende materialen
De KEEN Newport sandaal belichaamt innovatie in teenbescherming en ademende materialen

De heer Jansen geeft met nadruk aan dat een belangrijke sleutel voor het succes is dat het bedrijf privé-eigendom is en een langetermijnvisie heeft: “We kunnen veel sneller schakelen, en als het iets langer duurt voor een idee echt aanslaat, dan is dat geen punt omdat de eigenaar zelf erachter staat.” Op deze manier blijft KEEN flexibel en dynamisch in zijn reactie op de behoeften van zijn consumenten en lokale gemeenschappen.

Om zich continu te blijven aanpassen, zijn producten te blijven verbeteren en een marktleider te blijven in maatschappelijk verantwoord ondernemen, heeft KEEN twee kortetermijndoelen geformuleerd. Dat zijn de ontwikkeling van een reeks schoenen die in alle seizoenen gedragen kunnen worden en het bevorderen van transparantie en duurzaamheid in de toeleveringsketen. Hiermee zal KEEN zeker een voorloper in de Europese outdoormarkt blijven – een markt met een geschatte waarde van 11 miljard EUR.

De heer Jansen is helder over de toekomstige richting van het merk KEEN. Hij stelt: “We zijn nu de beste in outdoorsandalen, en we willen ook de beste zijn in outdoorschoenen. Daar zullen we hard aan werken.”

KEEN Europe Outdoor BV

KEEN Europe Outdoor B.V.
Lloydstraat 62
3024 EA Rotterdam
Netherlands
Telefoon +31 10 2214038
www.keenfootwear.com


Lees de Engelse versie