Het mes snijdt aan twee kanten: winst voor klanten én medewerkers

Bij veel bedrijven zegt men dat de mensen het hart van het bedrijf vormen, maar lang niet overal blijkt dat ook uit de dagelijkse praktijk. Niemand kan het Amerikaanse bedrijf Hypertherm echter van lege woorden beschuldigen, want alle 1.400 medewerkers zijn aandeelhouders van het bedrijf.

Dat brengt zowel voor hen als voor de klanten enorme voordelen met zich mee. De fabrikant van plasmasnijmachines voor metaal wordt in het EMEA-gebied vertegenwoordigd door Hypertherm Europe B.V., dat zijn hoofdkantoor in Nederland heeft. Het dochterbedrijf is verantwoordelijk voor de verkoop van een portfolio aan geavanceerde snijmachines, die geheel in de Verenigde Staten geproduceerd worden.

Theo Cornielje, Regiomanager EMEA bij Hypertherm Europe B.V.
Theo Cornielje, Regiomanager EMEA bij Hypertherm Europe B.V.

Hypertherm werd in 1968 opgericht door de heer Dick Couch, die nog steeds actief is als voorzitter van de Raad van Bestuur. Vandaag de dag is het bedrijf echter eigendom van de werknemers en niet van de oprichter.

“Al onze medewerkers nemen deel aan ons aandelenprogramma en zijn op die manier gezamenlijk de eigenaar van het bedrijf,”zegt Theo Cornielje. “Dat heeft natuurlijk voordelen voor onze mensen, maar hun eigenaarschap en extra motivatie creëert ook veel extra waarde voor onze klanten. Het ging de heer Couch nooit alleen maar om het vergroten van de winst; hij wilde ook het langdurig voortbestaan van het bedrijf zekerstellen via het welzijn van het personeel, hun lokale gemeenschappen en het milieu. Deze filosofie is grondig verankerd in het bedrijf. Iedere medewerker krijgt vier betaalde dagen om vrijwilligerswerk te doen. In de loop van de tijd heeft dat een enorme trots in het bedrijf gecreëerd, en onze medewerkers blijven lokale goede doelen enthousiast en met veel plezier ondersteunen.”

Het bedrijf maakt plasmasnijders om metaal mee te snijden. Hypertherm Europe is verantwoordelijk voor sales en marketing, klantenservice, technische ondersteuning, logistiek en financiën voor de gehele EMEA-regio. “In tegenstelling tot lasersnijders of watersnijders, gebruiken plasmasnijders gas dat tot zeer hoge temperaturen wordt verhit,” legt de heer Cornielje uit. “Afhankelijk van het type metaal dat wordt gesneden, worden verschillende geïoniseerde gassen gebruikt. Om staal te snijden, wordt bijvoorbeeld zuurstof verhit tot 30.000 °C. Door de hoge temperatuur ioniseert het gas, smelt het metaal ter plekke weg en wordt overbodig materiaal verwijderd.”

De makkelijk te hanteren Powermax 45XP kan heel snel door metaal tot 16 mm dikte snijden
De makkelijk te hanteren Powermax 45XP kan heel snel door metaal tot 16 mm dikte snijden

In tegenstelling tot andere technieken kunnen plasmasnijders ook dikke platen metaal op hoge snelheid doorsnijden, wat de klant een significante toename in productiviteit biedt. “We zien nu een duidelijke verschuiving in onze interne ontwikkeling,” zegt de heer Cornielje. “De manier waarop onze apparaten worden gebruikt staat centraal, en we ontwerpen producten voor specifieke toepassingen. Dat heeft ons in staat gesteld om een breed portfolio aan standaardmachines te ontwikkelen.”

Het belang van digitale ontwikkelingen heeft ook haar sporen achtergelaten. “De digitalisering heeft op elk bedrijf impact,” voegt de Regiomanager toe. “We hebben dus ook onze gereedschappen hierop moeten voorbereiden.  De gemakkelijkste oplossing zou zijn als machines alleen een aan- en een uitknop zouden hebben, maar dat is niet de realiteit. Op de Schweissen & Schneiden beurs in Düsseldorf hebben we recent nieuwe software gepresenteerd, waarmee belangrijke data kunnen worden bijgehouden: hoeveel uren het apparaat is gebruikt, welke onderdelen zijn vervangen en wanneer het volgende onderhoud moet plaatsvinden. We werken samen met verschillende eindgebruikers om de impact van digitale ontwikkelingen te bepalen en voorbereid te zijn op wat nodig is.”

Hypertherm breidt haar portfolio uit naar watersnijtechnologie
Hypertherm breidt haar portfolio uit naar watersnijtechnologie

R&D is essentieel voor het bedrijf. Vanaf de start heeft de heer Couch erop gestaan dat minstens 10% van het personeel zich aan R&D moet kunnen wijden, zodat de plasmatechnologie geoptimaliseerd kon worden en de kwaliteit van de machines verzekerd zou zijn. Het resultaat daarvan is dat de innovatieve producten van Hypertherm het werk van vele klanten optimaal vergemakkelijken.

Deze benadering heeft er ook voor gezorgd dat Hypertherm de marktleider in plasmasnijmachines is. Het bedrijf heeft klanten in veel verschillende sectoren, inclusief de scheepsbouw en de bouw; eigenlijk overal waar metaal wordt gebruikt.

“We verkopen onze producten hoofdzakelijk via twee kanalen,” merkt de heer Cornielje op. “Ten eerste werken we via groothandels die gespecialiseerd zijn in las- en snijapparaten. Ten tweede verkopen we aan bedrijven die onze producten integreren in hun eigen machines en die apparaten vervolgens als totaaloplossing aanbieden.”

De heer Cornielje ziet de toekomst van Hypertherm zeer positief tegemoet. “Nu de loonkosten in de lagelonenlanden niet meer zo laag zijn als ze waren, zien we dat veel bedrijven hun productie terughalen naar Europa, zodat ze de kwaliteit beter kunnen controleren. Veel maakbedrijven zien hun omzet met dubbele cijfers groeien en dit zal nog even doorgaan,” zegt hij. “Natuurlijk betekent dat niet automatisch dat wij daar ook van profiteren. We moeten ervoor zorgen dat we de goede strategieën implementeren om de markt te blijven leiden, en er niet alleen maar op gaan reageren. We investeren flink in onze reeks apparaten met watersnijtechnologie, zodat we ons portfolio verbreden en een multi-technologiebedrijf worden. We werken ook aan de ontwikkeling van extra software-applicaties om onze machines te optimaliseren. Het gebruik van onze producten en het aanpassen ervan aan nieuwe toepassingen zal onze voornaamste focus blijven.”

Hypertherm machines worden voor vele toepassingen gebruikt in vele sectoren, waaronder de scheepsbouw en de bouw
Hypertherm machines worden voor vele toepassingen gebruikt in vele sectoren, waaronder de scheepsbouw en de bouw

Het bedrijf is continu in gesprek met eindgebruikers om hun toekomstige uitdagingen te begrijpen. “Van scheepsbouwers horen we bijvoorbeeld hoe schepen steeds lichter en energiezuiniger gebouwd worden,” voegt de heer Cornielje toe. “Dat betekent dat onze gereedschappen met andere en nieuwe metaalsoorten moeten kunnen omgaan. We zijn financieel gezond en zijn niet van plan ons bedrijf te verkopen. Zo bieden we zowel onze klanten als onze medewerkers zekerheid voor de toekomst.”

hypertherm logo

Hypertherm Europe B.V.
Vaartveld 9
4704 SE Roosendaal
Netherlands
Telefoon +31 165 596907
Fax +31 165 596921
www.hypertherm.com


Lees de Engelse versie