De kracht van fit zijn

Als lichamelijke beweging in de vorm van een pil te verkrijgen zou zijn, zouden artsen overal rijk zijn. Waar zoveel van de gezondheidsproblemen van een zittende bevolking in rijke landen verholpen kunnen worden door op te staan van de bank, is het moeilijk te begrijpen waarom mensen niet voor meer beweging kiezen. Zoals met zoveel dingen die oppervlakkig gezien erg simpel lijken, zijn er veel factoren die ervoor zorgen dat er nog steeds meer bankhangers dan fitnessfanaten zijn. Er is echter één bedrijf dat zijn uiterste best doet om dat te veranderen. De onderneming achter de keten van Basic-Fitclubs wil de kracht van fitness toegankelijker maken.

Richard Piekaar, directeur Investor Relations & Corporate Communications bij Basic-Fit
Richard Piekaar is directeur Investor Relations & Corporate Communications bij Basic-Fit

Iemand die fit is, hoeft niet per se dun te zijn. Fitness is veel te lang een synoniem geweest voor gewichtsverlies. Dat verandert nu, en Basic-Fit wil een van de grootste motoren van deze verandering zijn. “Het woord ‘Basic’ in onze naam staat voor ongecompliceerd, essentieel en effectief,” zegt Richard Piekaar, directeur Investor Relations & Corporate Communications bij Basic-Fit. “Met ons concept voor fitness-studio’s zijn we teruggegaan naar de basis, om de toegankelijkheid te vergroten en de drempels te verlagen die veel mensen op hun bank doen blijven hangen.”

De eerste drempel is de vraag die de meeste mensen stellen als ze zich willen aansluiten bij een fitness studio: wat zijn de kosten? “Een van de eerste dingen die we in ons concept opnamen was het simplificeren en verlagen van de kosten van een lidmaatschap,” legt de heer Piekaar uit. “De meeste mensen vinden het niet leuk om verplicht te betalen voor een totaalpakket met allerlei extra’s die ze 85% van de tijd niet gebruiken.”

Basic-Fit heeft de lidmaatschapstarieven versimpeld door twee formules aan te bieden. Sporters kunnen kiezen tussen Comfort en Premium, waarbij zij al of niet hun lidmaatschap kunnen delen met een huisgenoot of een vriend kunnen meenemen als ze naar de studio komen. De goedkoopste optie, Comfort, biedt ongelimiteerde toegang tot alle Basic-Fit clubs in Europa, voor slechts 19,99 EUR per vier weken. “Uiteraard nemen de kosten per keer af als je vaker komt, maar zelfs als je slechts een paar keer per week komt sporten, krijg je hiermee zeer veel waar voor je geld,” stelt de heer Piekaar vast.

Meer dan 1,8 miljoen leden door heel Europa lijken het daarmee eens te zijn. Het eigenlijke aantal gebruikers is nog hoger, omdat het Basic-Fit Premium Lidmaatschap immers meer dan één persoon de gelegenheid geeft om de lidmaatschapspas te gebruiken. Een ander belangrijk aspect van het concept is inclusiviteit. Fit zijn betekent voor verschillende mensen iets anders, en niet ieders fitnessdoelen zijn hetzelfde.

“Wat het ook maar is dat mensen motiveert om van hun bank af te komen, wij willen het bieden,” zegt de heer Piekaar. “Onze leden komen uit alle leeftijdsgroepen en het lidmaatschap is open voor alle gezinsleden. Fitnessen kan in vele vormen en maten, en wij bieden alles.”

Met ons concept voor fitness-studio’s zijn we teruggegaan naar de basis, om de toegankelijkheid te vergroten en de drempels te verlagen die veel mensen op hun bank doen blijven hangen.

Richard Piekaar

Toch bestaat de kern van klanten van Basic-Fit uit jonge mensen. “We hebben onder onze klanten veel millennials,” zegt de heer Piekaar. “Deze generatie is opgegroeid met fitness als een levensstijl die ook door een nieuwe reeks fitness-goeroe’s op Instagram wordt uitgedragen. Daarnaast zien we een opvallende daling van alcholgebruik en roken onder de jongere generatie, voor wie fit zijn een van de grootste prioriteiten is.”

Daarbij is de definitie van fit zijn veranderd. Voor veel mensen gaat het niet meer om slank zijn of er op een bepaalde manier uitzien. ‘Fit’ heeft een functionele definitie gekregen en kan van alles betekenen tussen in staat zijn om met volle boodschappentassen al rennend de bus te halen, en in staat zijn om binnen drie uur een marathon te volbrengen. Alles daartussenin is vertegenwoordigd in de clubs van Basic-Fit.

“We zien een significante toename van het aantal leden dat tussen 50 en 60 jaar oud is,” merkt de heer Piekaar op. “Op sociale media en in de algemene publiciteit zijn er veel oudere rolmodellen voor wie fit zijn heel belangrijk is. Mensen die inmiddels zo lang actief zijn gebleven, willen dat ook kunnen blijven doen.”

Basic Fit Trainer groep
Terug naar de basis – de leden kunnen genieten van één pas voor ongelimiteerde toegang tot clubs door heel Europa, voor slechts 19,99 EUR per vier weken

Vaak zijn dit mensen die opnieuw gaan fitnessen; ouders van wie de kinderen nu opgegroeid zijn en die weer meer tijd voor zichzelf hebben. “Omdat we mensen uit zo’n breed spectrum aan leeftijden, mogelijkheden en wensen willen aanspreken, doen we ons best om iedereen zo goed mogelijk te bedienen,” voegt de heer Piekaar toe. “We houden open dagen om ons concept te laten zien en potentiële klanten een voorproefje te geven wat wat ze kunnen verwachten.”

Alle clubs van Basic-Fit zijn te vinden in centraal gelegen locaties die toegankelijk zijn voor een groot aantal mensen. Het zijn locaties die makkelijk te bereiken zijn en ter plekke veel parkeergelegenheid bieden. Binnen ligt de nadruk op het creëren van een open en luchtige ruimte, met hoge plafonds en een aankleding in tinten oranje.

Naast een compleet scala aan fitnessmachines, allemaal in de kenmerkende kleur oranje, is er een breed aanbod aan vrije gewichten en zijn er aparte ruimten voor groepslessen. Gekwalificeerd personeel geeft advies en ondersteuning, om ervoor te zorgen dat klanten de juiste oefeningen doen om hun optimale resultaat te behalen. “Er is altijd iemand in de buurt die je kan helpen of jouw vragen kan beantwoorden,” zegt de heer Piekaar. “Daarnaast hebben alle machines een QR-code, zodat je via ons app een goede geheugensteun hebt.”

Dit laatste geeft al aan hoe de huidige technologie ook de fitnesswereld vormgeeft. Een ander voorbeeld daarvan zijn de groepslessen, die deels door een instructeur ter plekke en deels door een op een groot scherm geprojecteerde opname van een instructeur worden verzorgd. Van daaruit is het maar een kleine stap om de leden via de app toegang tot deze lessen te geven, zodat ze de les ook thuis kunnen volgen.

Voor wie het sociale aspect van samen sporten belangrijk vinden, vormt de groep van Basic-Fitleden een groeiende gemeenschap. Basic-Fit heeft anno 2017 586 clubs in vijf Europese landen en is aanwezig in België (169 clubs), Nederland (157), Luxemburg (10), Frankrijk (217) en Spanje (33). Bovendien zijn er ambitieuze plannen om in de toekomst nog verder uit te breiden.

“Op de middellange termijn zijn we van plan om per jaar zo’n 100 nieuwe clubs te openen, waarbij we eerst vooral kijken naar Frankrijk en Spanje,” zegt de heer Piekaar. “Iets verder weg zien we dat de marktfragmentatie in de Europese gezondheids- en fitnesssector mogelijkheden biedt om ons marktaandeel uit te breiden door selectief andere fitnessclubs te kopen en aan te passen, en zo onze strategie sneller uit te rollen. Daarnaast zien we nog een aantal andere Europese landen die op de langere termijn interessante vestigingsmogelijkheden bieden.”

Frankrijk is een belangrijke groeimarkt voor het bedrijf, omdat daar slechts 8% van de bevolking lid is van een fitnessclub en er nog grote gebieden zijn waar helemaal clubs beschikbaar zijn. “Als je kijkt naar de Verenigde Staten, waar een op de vijf mensen een lidmaatschap heeft, of naar Nederland, waar dat percentage 17% is, dan is het duidelijk dat de Franse markt nog heel veel potentieel heeft,” merkt de heer Piekaar op. Gerekend naar het aantal clubs is Basic-Fit nu al de Europese marktleider in fitnessclubs met veel waar voor je geld. De aandelen van het bedrijf worden op de Amsterdamse beurs verhandeld. De omzet in 2017 was 326 miljoen EUR en er werken zo’n 4.000 mensen in heel Europa bij het bedrijf.

nieuwe apparaten

Duurzaamheid is een andere belangrijke factor in de succesformule van Basic-Fit. “We hebben een heel brede benadering van duurzaamheid en zorg voor het milieu,” zegt de heer Piekaar. “We houden de CO2-voetafdruk van onze nieuwe clubs zo laag mogelijk, te beginnen bij de bouw.” Vervolgens gaat het verder met het minimaliseren van waterverbruik in de doucheruimtes en het gebruik van fitnessapparatuur zonder electrische ondersteuning. “Je kunt ook zeggen dat onze hoofdactiviteit, mensen motiveren om actief te blijven, eigenlijk de kern van duurzaamheid is,” gaat de heer Piekaar verder. “Regelmatig sporten heeft een positief effect op de gemoedstoestand en creëert een zichzelf versterkende spiraal met merkbare voordelen voor de gezondheid en het welzijn.” Ondanks al die voordelen, zijn er nog steeds meer mensen die niet sporten dan mensen die een lidmaatschap bij een fitnessclub hebben en regelmatig trainen. Basic-Fit is erin geslaagd om met zijn betaalbare en makkelijk bereikbare clubs twee belangrijke drempels weg te nemen. Het bedrijf neemt nu de technologische vernieuwingen ter hand om een gezonde levensstijl voor meer en meer mensen mogelijk te maken. “We kunnen alleen groeien door een breed publiek te trekken en aan hun behoeften te voldoen,” zegt de heer Piekaar. “Ik denk dat iedereen fit wil zijn, maar sommige mensen denken dat fitness niets voor hen is. Wij willen hen graag het tegendeel bewijzen.”

Basic Fit Logo

Basic-Fit
Wegalaan 60
2132 JC Hoofddorp
Netherlands
Telefoon: +31 23 8901750
www.basic-fit.com


Lees het artikel in Engels