DGA’s en hoofdaandeelhouders verdienen ons respect

Toen hij 23 jaar oud was, opende hij in de schuur bij zijn ouders een handel in gebruikt ijzer. Sindsdien heeft de ondernemingsdrift Hennie van der Most nooit meer losgelaten. Door de jaren heen is er vooral gesproken over zijn spectaculaire projecten in de amusementsindustrie. European Business sprak met de Nederlander over zijn eigen carrière, de fundamentele eigenschappen die een ondernemer nodig heeft en de motivatie om het DGA Network Nederland op te zetten.

European Business: Meneer Van der Most, u heeft uw school niet afgemaakt, maar bent wel de maatschappelijke ladder opgeklommen tot de positie van één van de meest succesvulle ondernemers in Nederland. Wat is vanaf het begin uw grootste motivatie geweest, en wat voor tips voor succesvol ondernemen zou u een oprichter van een bedrijf geven?

Oude energiecentrale bij Meppen

Hennie van der Most: De allerbelangrijkste tip is: blijf doorgaan. Ondernemer zijn betekent dat je nooit helemaal je doel bereikt. Het gaat erom dat je altijd actief blijft en het met overtuiging aanpakt, onder het motto: “Go big or go home”.

European Business: Is het vandaag de dag nog mogelijk om zonder een diploma op zak een grote bedrijvengroep op te zetten? Of zijn de tijden veranderd?

Hennie van der Most: Het is nog steeds mogelijk om zonder een diploma een succesvol bedrijf op te zetten. De tijden zijn zeker veranderd, maar eerlijkheid, waarachtigheid en transparantie zijn nog steeds belangrijke kwaliteiten om met succes zaken te doen.

“Ondernemer zijn betekent dat je nooit helemaal je doel bereikt.”

Hennie van der Most – Ondernemer en investeerder

European Business: Uw bedrijvenportfolio omvat attractieparken die u heeft opgezet in oude industriële gebouwen, maar bijvoorbeeld ook handelsbedrijven in de bouw en interieurbouw, en materiaalverhuurders voor cateraars en voor de bouwindustrie. Hoe bent u uitgekomen bij zo’n breed spectrum aan bedrijven?

Hennie van der Most: Door de jaren heen is het zo gegroeid. Het grote bereik is ontstaan doordat ik overal mogelijkheden heb gezien en die consequent heb gebruikt.

European Business: Uw meest recente project is een attractiepark in een oude energiecentrale bij de haven van Rotterdam. Wat voor karaktereigenschappen heeft een ondernemer volgens u nodig om zich in the markt te vestigen?

Hennie van der Most: Het pretpark komt niet in een energiecentrale maar in de voormalige vuilverbrandingsover in Rotterdam, ‘de Kathedraal van Zuid’. Belangrijke karaktereigenschappen voor een ondernemer zijn creativiteit en doorzettingsvermogen, naast wat ik al had genoemd: eerlijkheid, waarachtigheid en transparantie. Doorzettingsvermogen heb je nodig om niet van je pad te raken als er iets tegenvalt.

European Business: U bent ook de voorzitter van het DGA Network in Nederland, een business club en belangenorganisatie voor directeur-grootaandeelhouders van middelgrote en grote ondernemingen. Hoe belangrijk is netwerken voor u?

Hennie van der Most: Ik heb destijds DGA Network Nederland opgericht om individuele geluiden te kunnen samenvoegen tot een geluid dat gehoord wordt, bijvoorbeeld in de politiek. Het doel was en is meer respect voor DGA’s en hoofdaandeelhouders. Wij zijn immers degenen die voor het grootste deel onze economie draaiende houden.

Contact Informatie

Van Der Most Projektontwikkeling Bv
Am Roegelberg
49716 Meppen
Germany

www.most.nl


Lees de Engelse versie