Een gebroken been in 2003 bleek het startpunt te zijn voor een hobby die uitgroeide tot een bedrijf en uiteindelijk leidde tot een carrière als spreker, gastheer en commentator; het verhaal van René Treur kan het beste door hemzelf verteld worden. European Business sprak met hem over de opkomst van esports, over selfies maken op straat en over zijn professionele ambities.

European Business: Mr. Treur, iedere carrière heeft een vonkje nodig om op te starten. In uw geval was het een gebroken been. Wat was er gebeurd?

Live commentaar geven op de voetbalwedstrijd AZ Alkmaar tegen PSV in het AFAS Stadion in 2018
Live commentaar geven op de voetbalwedstrijd AZ Alkmaar tegen PSV in het AFAS Stadion in 2018

René Treur: Ik speelde zelf altijd al voetbal, tot ik in 2003 een zware blessure kreeg. Als gevolg daarvan kwam ik thuis te zitten met mijn been in het gips. Ik speelde veel online games, vooral Counter Strike. Doordat ik zoveel tijd om handen had, kwam ik al snel op een hoger niveau terecht en ik begon mee te spelen als lid van een team. Uiteindelijk ben ik ermee gestopt omdat de prijzen en sponsoring destijds niet in de buurt kwamen van de huidige bedragen, maar ik bleef het compeititef gamen wel nauwlettend volgen.

European Business: Wanneer bent u begonnen als commentator?

René Treur: Een vroegere sponsor nam contact op en vroeg me om een show over esports te presenteren. Dat was in 2010 en we waren allemaal nog wat amateuristisch, maar het was in ieder geval erg leuk om te doen en we hebben heel veel ervaring opgedaan. De nationale doorbraak volgde zes jaar later, toen een groot Nederlands netwerkbedrijf de Ziggo Ebattle organiseerde. Een wedstrijd waarin mensen zich konden kwalificeren voor een FIFA Match in de Amsterdam ArenA, net voordat in dat stadion een echte voetbalwedstrijd tussen Ajax Amsterdam en PSV Eindhoven werd gespeeld. Uiteindelijk deed ik live verslag van de wedstrijd en dat was de eerste keer dat ik als gastheer en commentator live op de nationale televisie te zien was. 53.000 mensen bekeken die wedstrijd vanaf de tribune en honderdduizenden mensen zagen hem thuis. Ik was erg nerveus, maar het ging goed. Hoewel ik nu vooral in België en Nederland werk, reis ik inmiddels ook regelmatig als commentator naar verschillende andere landen.

Gaming fans nomineerden mij als fakkeldrager bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012. Uit 250 genomineerden werden maar tien Nederlandse vlamdragers geselecteerd, en ik werd gekozen.

René Treur

European Business: Uw groeiende populariteit heeft eigenlijk tot een wel heel bijzondere opdracht geleid.

René Treur draagt de olympische fakkel in Sunderland, 2012René Treur draagt de olympische fakkel in Sunderland, 2012
René Treur draagt de olympische fakkel in Sunderland, 2012René Treur draagt de olympische fakkel in Sunderland, 2012

René Treur: Dat klopt [hij lacht]. Gaming fans nomineerden mij als fakkeldrager bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012. Uit 250 genomineerden werden maar tien Nederlandse fakkeldragers geselecteerd, en ik werd gekozen. In juni 2012 heb ik in Sunderland een halve mijl met de fakkel gelopen. Dat was een geweldige ervaring. Er waren zo veel mensen en er was zo veel beveiliging en ik was erg zenuwachtig. We moesten allemaal op een bepaalde plaats wachten en de mensen aan de kant van de weg wilden met mij op de foto. Het was geweldig.

European Business: Over fans gesproken: herkennen mensen u buiten de studio?

René Treur: Ja. Jonge FIFA-fans vragen mij op straat of ze met mij een selfie mogen maken. Het gebeurt niet heel vaak, maar toch wel eens in de zoveel maanden. Daardoor realiseer ik me dat er iets speciaals gaande is in de wereld van esports.

European Business: Er wordt over gesproken om esports als een echte sport te gaan zien. Wat is uw mening daarover?

René Treur: Esports omvat alles wat traditionele sport zo geweldig maakt, hoewel de spelers misschien niet altijd voldoen aan het standaardbeeld van een atleet. Mensen hebben vaak geen idee hoe professioneel de topspelers zijn. Sommigen van hen hebben al meer dan tien jaar speelervaring en verbeteren zichzelf elk jaar opnieuw, met onwaarschijnlijke vaardigheden. Het hoge niveau van wat zij doen kun je niet begrijpen door alleen maar naar hen te kijken; je moet tegen hen spelen om het echt te kunnen beseffen.

Mensen hebben vaak geen idee hoe professioneel de topspelers zijn. Sommigen van hen hebben al meer dan tien jaar speelervaring en verbeteren zichzelf elk jaar opnieuw.

René Treur

European Business: Zal esports hier net zo populair zal zijn als het in andere delen van de wereld al is?

René Treur: In Azië en Amerika is e-sports al vele malen groter dan het nu in grote delen van Europa is. Als we hier de wereldwijde trend volgen, dan hebben we binnenkort persconferencties, meer talkshows over de teams en de spelers, en televisiekanalen die dag en nacht esports uitzenden. Dan verwacht ik ook meer professionaliteit te zien in het management van spelers en teams die actief zijn in esports.

European Business: Hoe zien uw eigen plannen eruit?

René Treur: Het is goed dat ik mijn professionele niche gevonden heb toen het nog een hobby was. Ik stel me voor dat ik voor nog meer internationale evenementen geboekt zal worden dan nu al het geval is, mits ik hard blijf werken en proactief blijf. Ik vertrouw erop dat ik de overstap kan maken naar het becommentariëren van traditionele sportwedstrijden en sportevenementen, op het gebied van basketball en voetbal heb ik wat dat betreft al mooie stappen gemaakt.


Meer over  René Treur op sociale media:

Facebook
Twitter
Instagram

Lees de Engelse versie