Uw kinderen als scheppers in plaats van consumenten

Waarom zou je een speelvoertuig kopen als je er zelf een kunt bouwen – en daarmee ook de technische vaardigheden van je kinderen kunt stimuleren? Dat is het idee achter Infento. Het Nederlandse bedrijf maakt en verkoopt bouwpakketten waarmee kinderen van twee jaar en ouder met hun ouders een echt voertuig kunnen bouwen. European Business sprak met Infento’s medeoprichter Sander Letema over de overweldigende response van consumenten en investeerders op Kickstarter, over het belang van ontwerpvaardigheden voor het werk van de 21e eeuw, en over de vraag waarom de soms zo korte aandachtsspanne van kinderen geen probleem is voor de bouwpakketten van Infento.

De twee oprichters van Infento: Spencer Rutting en Sander Letema

European Business: Infento koestert het idee dat je dingen zelf kunt maken in plaats van ze kant-en-klaar te kopen. Waardoor had je het gevoel dat het een haalbaar bedrijfsmodel zou kunnen zijn om dit ideaal te verwerkelijken? 

Sander Letema: De maatschappij van vandaag heeft behoefte aan duurzamere concepten – niet alleen omdat mensen van duurzaamheid houden en erom vragen, maar omdat dat de richting is die we moeten inslaan om onze planeet te redden en leefbaar te houden. Infento stelt jouw kinderen instaat om makers te worden in plaats van consumenten. Het bouwpakket is van duurzame materialen gemaakt, en niet van goedkope plastic onderdelen, en daarbij kan een Infento bouwpakket met je kind mee groeien zodat je niet steeds een nieuw speelvoertuig hoeft te kopen.

European Business: Een tijdje geleden riep de Nederlandse internetondernemer Ben Woldring op om kinderen op school te leren coderen. Met uw product wilt u echter stimuleren dat kinderen leren bouwen en ontwerpen. Welk van die vaardigheden is wat u betreft het belangrijkst in de 21e eeuw? 

Sander Letema: Programmeren om computervaardigheden op te doen en bouwen met fysieke objecten om ontwerpvaardigheden op te doen zijn beide essentieel in de 21e eeuw. Ze staan niet tegenover elkaar, maar vullen elkaar juist heel goed aan. Infento leert kinderen om creatief te denken en problemen op te lossen. Dat zijn waardevolle competenties om te kunnen slagen in de banen van de toekomst, ook die waarin programmeren een rol speelt.

De maatschappij van vandaag heeft behoefte aan duurzamere concepten – niet alleen omdat mensen van duurzaamheid houden en erom vragen, maar omdat dat de richting is die we moeten inslaan om onze planeet te redden en leefbaar te houden.

Sander Letema

European Business: Infento is niet het enige bedrijf dat kinderen in staat stelt om iets unieks te ontwerpen en te maken. Een kind is echter veel eerder gefrustreerd dan een volwassene als iets niet lukt. Hoe zorgen jullie ervoor dat jullie product steeds leuk blijft tijdens het bouwen?

Het Nederlandse bedrijf Infento biedt unieke bouwpakketten voor levensgrote speelvoertuigen

Sander Letema: Infento onderscheidt zichzelf doordat je met je gezin een uniek voertuig kunt bouwen. Doordat je samenwerkt aan zo’n geweldig doel – iets maken waar je naderhand echt mee kan spelen – is het makkelijk om kinderen enthousiast te houden. Ouders kunnen de kinderen ook actief stimuleren om mee te denken in het hele proces: betrek ze erbij door vragen te stellen, dingen te laten opmeten en de handleiding te laten lezen. De beloning is enorm en je kinderen zullen ongelofelijk trots zijn dat ze zoiets groots en moois zelf hebben gebouwd.

Doordat je samenwerkt aan zo’n geweldig doel – iets maken waar je naderhand echt mee kan spelen – is het makkelijk om kinderen enthousiast te houden.

Sander Letema

European Business: Toen jullie voor jullie producten een Kickstarter-campagne begonnen die gericht was op gezinnen, kwam je zo’n beetje uit op het tienvoudige van het beoogde bedrag. Waarom denk je dat een zelfbouwpakket zoveel enthousiaste reacties uitlokte?

Sander Letema: Infento is echt uniek. In de hele wereld is er geen ander zelfbouwpakket als dit. We hebben elk onderdeel zelf ontworpen en ontwikkeld. We wilden niet alleen een uniek modulair product maken, maar hebben ook veel aandacht besteed aan de vormgeving. Dit zie je terug in de bouwpakketten en dat heeft onze Kickstarter-investeerders overtuigd. Wij denken dat we erin geslaagd zijn om een concept te maken dat veelzijdig en duurzaam is en dat er heel goed uitziet. We zijn erg blij dat zoveel gezinnen ons project ondersteunden!

European Business: Op het Instagram-overzicht op jullie website zijn heel veel creatieve ontwerpen te zien die uw klanten hebben gemaakt met hun Infento bouwpakket. Wat was het meest creatieve voertuig dat u tot nu toe heeft gezien?

Sander Letema: Onze partner in Korea heeft een geweldige tank en een levensgrote robot gebouwd van Inferno pakketten. We hebben een heel scala aan zelfontworpen voertuigen gezien. Het paard dat een van onze klanten voor zijn dochter heeft gemaakt vonden we bijzonder leuk. Het is geweldig om te zien hoe Infento bij mensen een enorme creativiteit losmaakt.

INFENTO – Het eerste speelvoertuig in de wereld dat je zelf kunt maken

Interview: Julian Miller | Foto’s: Infento B.V. 

Infento Logo

Infento B.V.
Basisweg 54
1043 AP Amsterdam
Netherlands
Telefoon +31 20 2616450
https://www.infentorides.com


Lees de Engelse versie